Referentiepunt.

Om verandering in je bewustzijn op te merken moet je hier zijn. Met hier zijn bedoel ik dat je met je volledige aandacht bewust bent van je gevoelens, gedachtes, emoties en fysieke sensaties. Je lichaam is daarvoor het uitgelezen medium, een briljante interface tussen spirit en materie.

Wanneer je spanning in je systeem hebt ben je niet hier. Dat komt omdat gedurende de dag die spanning continu wordt getriggerd door het leven zelf; vooral door de mensen die je ontmoet en de plaatsen die je bezoekt. Wanneer deze oude spanning in je wordt aangeraakt wordt je met je aandacht in het verleden of in de toekomst gekatapulteerd. Op dat moment ben je op pad, weg van hier en verdwaald in een verhaal waarbij je lichaam overspoeld is door chemicaliën rondom de emoties en gedachten die je persoonlijk neemt, probeert te begrijpen en wilt oplossen. Hoe groter de spanning, hoe groter de trigger en hoe meer je verdwaald bent. Op zo’n moment zit er vaak niets anders op dan de rit uit te zitten en te wachten tot de chemische reactie in je lijf is uitgeraasd. Het probleem is alleen dat deze onbewuste reacties niet op zichzelf staan en als je rondom veel aspecten van het leven spanning hebt, je gedurende een dag continu wordt getriggerd en dus ook voortdurend in reactie bent. Het idee alleen is al doodvermoeiend, laat staan als dat de werkelijkheid is waarin je leeft.

En toch zijn deze vaak onbewuste reacties op wat er in het leven gebeurt je kaartjes naar bevrijding. Wat niet alleen laat het zien wat er in en om je heen gebeurt maar het maakt bovenal duidelijk hoe jij geconditioneerd bent in hoe je hier mee omgaat. Wanneer je de terugkoppeling van je lichaam kunt leren lezen om te ontdekken hoe jij met deze informatie dealt creëer je een moment waarin bewuste verandering mogelijk is.

De eerste, en meest fundamentele, stap om dit te kunnen doen is om je aandacht terug te brengen in dit moment, uit het verhaal te stappen waarin je bent verdwaald en met frisse ogen te kijken naar wat er nu in je leeft. Neem een moment voor jezelf en registreer wat er nu gebeurt. Hoe voelt je lichaam, waar voel spanning, waar merk je ruimte op, waar denk je aan, welke emoties voel je en hoe reageer je hierop? En met deze bodyscan sla je een paal in de grond, zo is het nu. Je creëert hiermee een referentiepunt in jezelf waarmee je vooruit kunt. Want als je weet hoe je je nu voelt is het veel duidelijker wanneer er ten opzichte van dit referentiepunt iets verandert door bijvoorbeeld een ontmoeting met iemand of een plek die je bezoekt.

In dat ene moment van verandering ten opzichte van je referentiepunt sta je op een spreekwoordelijke kruising. Rechtsaf de weg van de zoeker, van het hoofd, van de mind; wat je hier waarneemt neem je persoonlijk, wordt door de mind gekaapt en tot een verhaal gemaakt wat begrepen en opgelost moet worden. Linksaf de weg van vinder, de weg van het hart; wat je hier waarneemt wordt ongefilterd ervaren, doorzien voor wat het is in dat moment en de ruimte gegeven om te bestaan.

In deze wakkere omarming van je compassievolle hart ontlaadt je oude spanning en leer je met bewustzijn je systeem een waardevolle manier om zo met het leven om te gaan dat je het volledig kunt ervaren zonder dat het je nog langer belast. Door dit structureel te doen ontwikkel je een transparantie in je systeem waardoor je volledig ‘aan’ bent en niets nog langer aan je kan blijven plakken.

Ik adviseer je om een paar keer per dag steeds opnieuw een referentiepunt te creëren in je bewustzijn en te oefenen met bewust ervaren en laten zijn. Je zult snel merken dat je je lichter en ruimer voelt door de oude spanning die jou loslaat, dat de triggers minder intens zijn en je niet meer zolang verdwaald bent in een oude verhalen.

Dus, wat leeft er nu in je? Wat het ook is, Let it Be!