Transparant zijn.

Ik gebruik vaak de metafoor van een spinnenweb om uit te leggen wat het betekent om transparant te zijn. Jij bent de spin in het midden van het web en al je onverwerkte emoties, trauma’s, belemmerende ideeën en overtuigingen zijn obstakels in het web die voor weerstand zorgen. Als er dan bijvoorbeeld een golf van emoties door je heen gaat, zoals de wind door een spinnenweb, zullen de obstakels voor veel beweging, verzet en heftige reacties zorgen en zal het lang duren voor het web weer in zijn ontspannen staat terugkeert.

Deze obstakels in je web ontstaan doordat je enerzijds je ervaringswereld persoonlijk neemt en anderzijds deze voortdurend wilt begrijpen en oplossen. Dit zijn de twee mechanismen die in energetische zin spanning creëren rondom hetgeen je ervaart. In een clearing gebeurt exact het tegenovergestelde. Door bewust je emoties, gevoelens, fysieke sensaties en gedachten te registreren en deze vervolgens volledig te laten zijn valt de oneigenlijk opgebouwde spanning weg.

Spanning vasthouden is toxisch voor je systeem. De energetische lading die je vastzet werkt als een ontsteking, je lichaam zal je direct duidelijk maken dat er iets zit wat er niet hoort. En zo lang deze spanning onderdeel is van je constitutie zal het leven je eraan herinneren dat er nog iets is waar je aandacht aan moet besteden voordat er weer harmonie en balans kan zijn.

“Wat je aandacht geeft groeit” hoor ik veel mensen zeggen. Het gaat er echter niet om dat je het aandacht geeft maar wat je vervolgens met die aandacht doet. Door je bewustzijn te richten op iets wat je ervaart komt datgene tot leven, het is net of je er een groot zoeklicht op zet. Dan sta je op een spreekwoordelijke kruising. Linksaf is de weg van de mind; wat je daar opmerkt ervaar je als van jou, wil je verklaren en beheersen. Hier geldt inderdaad dat wat je op deze manier vanuit de mind aandacht geeft zal groeien, je maakt het meer en meer manifest in de realiteit die je ervaart. Rechtsaf is de weg van het hart. Op deze weg ben je met bewustzijn en compassie beschikbaar voor alles wat zich aandient. In het samenkomen van deze twee krachten valt spanning weg in het compassievolle hart en kunnen conflicten niet langer blijven bestaan. Wat op deze manier aandacht krijgt groet niet maar verschrompelt, ontlaadt en lost op.

Spanning in je systeem neemt ruimte in beslag. Vaak zeggen mensen dat ze vol zitten. Wie spanning ontlaadt maakt ruimte. En dat voelt niet alleen lichter en ruimtelijker maar je maakt tegelijkertijd jezelf transparanter waardoor het leven letterlijk en figuurlijk door je heen kan stromen zonder dat je het nog langer vasthoudt en vastzet. Door het leven in je hart te sluiten ben je ontvankelijk voor een rijkdom aan ervaringen, erken je dat alles een natuurlijke timing heeft en je niets hoeft los te laten maar uiteindelijk alles jou loslaat.